BEMOWO – SZEREGOWIEC OD NOWA 2010

Dom tworzy fragment zespołu szeregowców o zbliżonej architekturze, choć różniących się wieloma detalami, materiałami wykończeniowymi itp. Nasz projekt miał na celu uproszczenie i unowocześnienie bryły, tak jednak, by zachować porządek pierzei. Zmodyfikowaliśmy układ okien – od strony ulicy mają wszystkie układ pionowy, podkreślony również nowym kształtem okien mansardowych doświetlających poddasze – nadaliśmy im formę pionowych wykuszy z płaskim dachem, co pozwoliło lepiej doświetlić tę kondygnację i otworzyć widoki na zewnątrz (wcześniej okna były usytuowane wyżej, powyżej linii wzroku). Okna od strony ogrodu powiększyliśmy – część również do posadzki, a niektóre do wysokości około 40cm nad podłogą, by stworzyć siedziska z widokami na ogród. Masywny podcień wejściowy zastąpiliśmy lekkim, szklanym wiatrołapem. Okapy dachu zostały ścięte, dzięki czemu widoczne fragmenty ściany szczytowej tworzą jedną płaszczyznę. Cały dom został ocieplony, ponownie wykonano również izolację pionową ścian piwnicy.

Modyfikacje we wnętrzu były największe na parterze, gdzie połączyliśmy salon, jadalnię i kuchnię, tworząc dużą część dzienną. Pozostałe zmiany miały charakter niewielkich, porządkujących interwencji – przesunięcia drzwi, modyfikacji położenia ścianek działowych.

WIĘCEJMNIEJ
2010